Олібанума (ладану) смола
Olibanum, Gummi Olibanum
Ладане дерево випускає смолу для того, щоб зцілити і закрити свої рани та сутність ладану надає потужну цілющу дію на рани тіла.
Ладан справжній - це смола рідкісного дерева босвеллії (boswellia carteri), що росте в Аравії. З давніх-давен і досі ладан - найдавніші пахощі і невід'ємна частина релігійних відправлень. Крім церковних установ, ладан часто використовують для обкурювання як антисептик, також він входить до складу емульсій, що застосовуються при катарах дихальних шляхів.
Синоніми: Olibanumharz, Gum Olibanum, Resina Olibani, franc encens, frankincense olibanum, Incienso, Incenso, al-lubán, luban, Salai guggal, олібан, курильна смола, античний ладан, чистий ліван, левона
Сімейство: Бурзерові (Burseraceae)
Опис рослини: Ладанне дерево або олібанум - це рослина, що росте в Південно-Східній Аравії (Оман, Ємен), на острові Сокотра та по сухих схилах Сомалі. Вона відома нам ще з Біблії, як безцінний подарунок на день народження Ісуса. У фарм. сфері ладан, а точніше смолу, що отримується підсочуванням кори, називають олібанум.
Маленьке, але дуже красиве деревце, більше схоже на фруктове, має рясне листя, а в пору цвітіння, білі або блідо-рожеві квіти.
Походження та поширення: батьківщиною ладанного дерева вважається Південна Аравія, Північно-Східна Африка – Сомалі, Ефіопія, Судан та острів Сокотра, сухі гірські райони Індії та Персії.
Частини рослини, що використовуються: камедесмола
Метод отримання: на початку XX століття ладан добували так: у лютому чи березні роблять на стовбурі та гілках дерева надрізи, з яких витікає сік схожий на молоко. Смола витікає досить тривалий час покриваючи собою весь стовбур дерева, поки рана не затягнеться висихаючим соком. Тоді збирають засохлу смолу з дерева та землі. Потім товар, що потрапляє в Європу, ретельно відбирають, поділяючи на два сорти: Добірний ладан — Olibanum electum і звичайний — Olibanum in sortis. Добірний ладан представляє круглі або довгасті шматки, подібні до крапель, світло-жовті або рожеві, з восковим блиском, зверху вони зазвичай покриті пилом від тертя, один об одного, мають приємний бальзамічний, терпкий запах і смак: при розтиранні перетворюються. Другий сорт є менш чистими, більшими і темнішими шматками. Він згодом часто використовується для приготування "складового ладану".
Зверніть увагу. Смолу збирають вручну і в ній цілком природні шматочки кори дерева, допоміжних матеріалів, які використовуються при добуванні даного продукту
Види, що використовуються в ароматерапії: Boswellia serrata, Boswellia carteri, Boswellia sacra, Boswellia frereana або Boswellia papyrifera.
Характеристики: ароматна камедесмола, здатна розчинятися в олії, має солодкий, димний, терпкий бальзамічний аромат. Смак терпкий, гіркуватий і якщо жувати його деякий час, то в роті залишиться щось подібне до жувальної гумки. Смолу класифікують на три категорії якості: вища (гранульована, білого кольору для релігійних обрядів), червона та порошкова (просіяна). Зовнішній вигляд - злиплі грудочки жовтого або червоного кольору. Крім сомалійського різновиду олібануму існує оманський (Boswellia sacra [frereana]) зі смолистою ароматичною нотою та індійський (Boswellia serrata) з різким, типовим для відтінком сомалійського запаху, що відрізняються за хімічним складом компонентів. Стандартна смола оманського ладану Hojary має гарний яскравий цитрусовий аромат з легкими основними деревними та бальзамічними нотками.
Ладан частково розчинний у воді та органічних розчинниках (спирті, ефірі та ін.). При розтиранні з водою утворює емульсію, при нагріванні розм'якшується, не плавлячись і поширюючи при цьому сильний, приємний, солодкий бальзамічний запах, при подальшому нагріванні спалахує і горить полум'ям, що сильно коптить.
Дія: протизапальна, протиастматична, відхаркувальна, пом'якшувальна, знеболювальна, протиартритна, протигрибкова, антибактеріальна, ароматична, потогінна, сечогінна, гемостатична та заспокійлива, а також м'язовий релаксант.
Психофізичний вплив: ладан був одним із дарів волхвів Ісусу і недарма, по-перше він цінувався нарівні з коштовностями, по-друге, наділяв свого володаря ясним розумом і чистими помислами.
Аромат ладану освітлює ауру людини, допомагає налаштуватися на зв'язок із Богом, медитацію, наповнює душу оптимізмом, допомагаючи долати стресові стани, горе та страх. Аромат ладану допомагає звільнитися від нав'язливих ідей і утихомирює, вносячи почуття благоденства та спокою.
Ладан - одна з найдавніших і найцінніших субстанцій обкурювання. Відновлює енергетичну "справедливість", повертаючи енергію її власнику. Якщо хтось побажав вам зла або зурочив, і ви відчуваєте енергетичний дискомфорт, то після застосування ладану, брудна енергія, яку вам нав'язали, повернеться туди, звідки вона з'явилася, кожен отримає те, що він заслуговує. Ладан - аромат для медитації, самопроникнення, відчуття миру та нірвани, зміцнює віру та сили, підвищує опір енергетичної оболонки до зла, полегшує отримання енергії з космосу та безкорисливої передачі її дорогим вам людям. Допомагає знайти кохання та побудувати сім'ю, посилює інтелігентність та терпимість. Дозволяє уникнути поспішних оцінок людей і подій, викорінює погані спонукання, дозволяє вилікуватися від вампіризму. Освітлює, вирівнює, посилює ауру, поступово повертає хвіст енергії на його первісне місце, тим самим закриваючи енергетичний пробій.
Поєднується з ароматами: сандала, герані, неролі, апельсина, бергамота, грейпфрута, базиліка, сосни, розмарину, лаванди, шавлії, меліси, кориці, пачулі. Компліментарною є олія рожевого дерева.
Протипоказання та запобіжні заходи: не рекомендується застосовувати при онкологічних захворюваннях, хворобі Паркінсона, вовчаку, розсіяному склерозі та при псоріазі.
Побічні ефекти: одночасне вживання алкоголю у малих кількостях може значно посилити ефект ладану. Є твердження, що обкурювання великою кількістю ладану може діяти подібно до галюциногенів.
Зберігання: Зберігати у прохолодному, сухому місці у щільно закритих ємностях, захищених від тепла та світла. Він може зберігатися понад 12 місяців.
Інше застосування: Смола ладана також є природним інсектицидом і використовувалася в Стародавньому Єгипті для фумігації силосу пшениці та відлякувала пшеничну міль. В Аравії дим смоли, що горить, використовується для відлякування комарів і піщаних мух. Дослідники виявили, що ладан, що горить усередині будинку, покращує акустичні властивості приміщення. Діоскорид описував, як кора дерева була введена у воду, щоб залучити рибу до сітки та пастки.