До складу рослини входять життєво необхідні компоненти — залізо, фосфор, марганець, селен, кальцій. Також кріп містить ряд кислот. Так як до складу овочевої культури входить ефірне масло й фітонциди, вона має антисептичні та протизапальні властивості. Це дозволяє використовувати плоди пахучого кропу в боротьбі з вірусними захворюваннями, а також при кашлі. Зокрема, насіння рослини застосовується для стимуляції секреції бронхів. Особливо властивості кропу цінні при в'язкій мокроті або при сухому кашлі. Настій з коренів рослини знижує артеріальний тиск, стимулює секрецію молочних залоз. Також рослина має сечогінний ефект, тому її з обережністю варто застосовувати людям із сечокам'яною хворобою та нестачею калію в організмі.
Настої з кропу застосовуються при лікуванні простудних захворювань, неврозів, порушень моторної діяльності кишечника, гіпертонії, стенокардії, при бронхіті. Їх використовують у якості стимулятора лактації. Кріп застосовується зовнішньо для лікування екземи та гнійних запалень на шкірі. Його протизапальна та антисептична дія допомагає в лікуванні очних хвороб — при кон'юнктивіті.
Відвари і настої з кропу можуть застосовуватися при лікуванні сечокам'яної хвороби і пієлонефритів (при відсутності протипоказань). Використовується рослина в якості седативної речовини при безсонні. Кріп відомий своїми спазмолітичними властивостями при колітах, коронарній недостатності — з нього виготовляються відповідні препарати (наприклад, «Анетін»). При цьому в листі рослини міститься в 3 рази більше аскорбінової кислоти, ніж у цитрусових.
Окрім аромату, який кріп надає їжі, цінна властивість кропу полегшувати травлення. Кріп - хороше джерело мінералів, таких як залізо, марганець, магній і кальцій. Квіткова олія (ефірне) містить активні речовини (флавоноїди, карвон, вітамін С), які знімають болі в шлунку, при цьому кріп є діуретиком і сприяє засвоєнню їжі.