Coriandrum sativum
Склад: 100% органічна та терапевтична ефірна олія насіння коріандру
Країна походження: Україна
Метод екстракції: Парова дистиляція
Частина рослини: насіння
Термін придатності: 12 місяців
Умови зберігання: у прохолодному темному місці при температурі не вище +17°C (бажано зберігати в холодильнику, якщо користуєтеся рідко). Уникати попадання прямих сонячних променів та теплих/гарячих поверхонь. Не піддавати окисленню та потраплянню повітря.
Профіль:
травна система
Терапевтична дія:
аналгетична, релаксант для м’язів, вітрогонна, депуративна, травний тонік, шлункова, антидепресант, анксіолітик, нейротонік, седативна, антибактеріальна, протигрибкова, протимікробна, антиоксидант, спазмолітична, противірусна
Симптоми, за яких рекомендована до використання ефірна олія насіння коріандру:
Травна система: коліки, розлад травлення, надлишок газів, запор, синдром подразненого кишечника, нудота, нестача або зниження апетиту, травні спазми, біль у животі, особливо поганий апетит через стрес або почуття перевантаженості
Кістково-м’язова система: остеоартрит, ревматизм, загальні м’язові болі, м’язові напруження від стресової напруги та тривалого сидіння за комп’ютером.
Нервова система: тривога, хронічний стрес, розумова втома або перенапруження, нервове виснаження, безсоння
Репродуктивна система: менструальні болі, перепади настрою
Дихальна система: спазматичний кашель, бронхіт, легке відхаркувальне, вірусні інфекції
Психіка/емоції: занепокоєння, безсоння, відчуття перевантаженості, тривожність у навчанні, гіперактивність, надмірне мислення
Застереження та протипоказання:
- Протипоказана під час вагітності та годування груддю
- Не наносьте ефірну олію безпосередньо на слизові оболонки, ніс, очі, слуховий прохід тощо
- Ніколи не нагрівайте ефірну олію насіння коріандру для дифузії. Використовуйте лише спеціальний дифузор для розпилення ефірних олій
Загальна інформація
Коріандр – однорічна трав’яниста рослина сімейства Apiaceae, яка походить з південної Європи і західне Середземномор’я. C. sativum зазвичай культивують через ароматне листя (кінза)і ароматні насіння (коріандр).
Квіти від білого до рожевого або лавандового кольору, розпускаються над листям пухкі складні парасольки приблизно 2 дюйма в діаметрі. Насіння дозріває в круглих жовто-коричневих коробочках. Зріле насіння має приємний аромат, але молоде насіння має неприємний запах і гіркий смак. Коріандр процвітає на добре дренованих ґрунтах на сонці до легкої тіні в кліматі з прохолодним сухим літом; рослина страждає в регіонах з підвищеною вологістю і частими дощами
Історія ефірної олії коріандру
Рослина коріандру, Coriandrum sativum, L., культивується в багатьох країнах і майже в усіх кліматичних зонах, використовувалася як кухонна спеція ще до християнської ери. В якості такого згадується плід коріандру неодноразово в санскритських творах, у Біблії та в пізніших римських творах. Плоди коріандру також були знайдені в староєгипетських пам’ятках 10 століття до нашої ери.
Історія використання коріандру в кулінарії та медицині сягає епохи неоліту (близько 7000 років до нашої ери). Коріандр згадується в давньоіндійських санскритських текстах, Старому Завіті. C. sativus культивувався в Греції з 2000 року до нашої ери. В аюрведі та китайській народній медицині насіння коріандру використовують як травний, вітрогонний і шлунковий засіб. Насіння використовувалися для лікування шлунково-кишкових захворювань, включаючи розлад травлення, блювоту, діарею та дизентерію. Насіння цінується за його спазмолітичні та відхаркувальні властивості та використовується для полегшення кашелю та симптомів бронхіту. Місцево коріандр використовувався для лікування артриту та ревматизму.
Традиційна іранська медицина насіння коріандру використовувала для лікування тривоги та безсоння. Коріандр – це поширений інгредієнт засобів по догляду за шкірою, косметики та парфумерії.
Традиційне використання ефірної олії коріандру
Насіння кінзи і коріандру широко використовуються в кулінарії. Індія є найбільшим у світі виробником, споживачем та експортером коріандру; насіння є інгредієнтом в порошку каррі та інших сумішах спецій. Коріандр також використовується для ароматизації джину та інших спиртних напоїв.